Conform unei analize privind impactul şi eficienţa programului „Cornul şi laptele", elevii hrănesc animale şi joacă fotbal cu produsele.
Pe de altă parte, profesorii se declară frustraţi că au ajuns să împart mâncare.
Elevii de la ţară folosesc, de multe ori, cornul şi laptele oferite de Guvern, adesea de slabă calitate sau stricate, pentru a hrăni animalele din gospodărie. Cei de la oraş, în schimb, se bat sau chiar joacă fotbal cu produsele. Studiul a fost finanţat de Guvern şi realizat de Fundația pentru Recuperare, Integrare şi Promovare Socială, la sfârşitul anului 2009, în Braşov, Bucureşti, Constanța, Bacău şi Iaşi, după cum informează Mediafax.
Cu toate acestea, din studiu reiese că produsele sunt consumate într-o măsură mai mare la ţară, unde cornul şi laptele reprezintă o sursă importantă de hrană pentru familiile elevilor, în special în cazul copiilor de etnie romă, care vin la şcoală motivaţi de această gustare.
Chiar şi în aceste condiţii, mulţi dintre elevi refuză să mănânce produsele oferite, din cauza calităţii acestora. Majoritatea celor intervievați au spus că produsele din program au o calitate între „proastă" şi „sub orice critică". „E o cocă, nici pâine nu se poate numi", sau „Cornul, când îl rupi, se fărâmițează, ori asta nu e normal", sau susţin mai mulţi directori de şcoli, citaţi de Mediafax.
Laptele îl mănâncă porcii
Cum la țară, însă, a arunca mâncarea este considerat a fi un „păcat", elevii care nu mănâncă gustarea „o duc acasă şi o dau la păsări sau la câini", spun profesorii. Astfel de cazuri sunt constatate mai ales atunci când laptele este înlocuit cu brânză topită, în ciuda faptului că nutriţioniştii nu recomandă copiilor acest produs.
Dacă în mediul rural cornul şi laptele sunt consumate totuşi în proporție de 90%, chiar şi ca hrană pentru animale, la oraş procentul scade semnificativ, prof