Romania a exportat in anul 2010 alimente de aproximativ 2,35 miliarde de euro, echivalentul a 6,3% din valoarea totala a exporturilor. Suma poate parea insemnata, dar este rizibila daca o comparam cu valorile exporturilor alimentare realizate de celelalte state din regiune.
Spre exemplu, Polonia a reusit sa exporte anul trecut produse alimentare de 13 miliarde euro, in crestere cu aproximativ 15-16 puncte procentuale fata de anul precedent, potrivit agentiei de presa Poland AM.
Din aceasta suma, 10% o reprezinta exporturile catre Germania, principalul partener de comert exterior al Poloniei. Ponderea produselor alimentare in totalul exporturilor Poloniei depaseste cu putin 11%.
Cele mai mari cresteri ale exporturilor pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat la dulciuri (14%), carnea de pasare si vita (20%) si unt (100%), in timp exporturile de lapte, smantana si inghetata au fost mai mari fata de 2009 cu circa 30%.
Cum ar arata Romania agricola, daca nu am mai manca alimente de import?
Exporturi alimentare mai mari decat cele ale Romaniei a realizat si Cehia, desi valoarea acestora nu a reprezentat decat 3% din totalul exporturilor. Astfel, exporturile de produse alimentare ale Republicii Cehe s-au ridicat la peste 78 miliarde coroane, echivalentul a 3,22 miliarde euro.
Cea mai mare parte a exporturilor alimentare ale Cehiei s-au indreptat catre Slovacia (29,6%) si Germania (20%), potrivit datelor Oficiului de Statistica al Cehiei.
Totodata, importurile alimentare ale Cehiei au fost de 4.67 miliarde euro, cu aproximativ 65% mai mai mari decat cele realizate de Romania. Astfel, deficitul comercial pentru produsele alimentare al Cehiei este de aproximativ 1,45 miliarde euro, de aproape trei ori mai mare decat cel al Romaniei.
Exporturile alimentare realizate de Rom