O parte din hrana pe care o consumăm conţine substanţe ce pot produce tulburări hormonale. Efectele negative pot consta în instalarea precoce a pubertăţii şi în scăderea fertilităţii, avertizează specialiştii.
Cele mai noi studii realizate în Marea Britanie arată că, în ultimul secol, fetele se maturizează sexual cu 18 luni mai devreme decât mamele lor şi cu doi ani mai devreme decât bunicile lor. Acelaşi studiu arată că vârsta medie de apariţie a menstruaţiei este de aproximativ 10 ani. Potrivit psihologului Aric Sigman, membru al Societăţii Britanice de Psihologie, coordonator al studiului, explicaţiile ţin de stres şi de alimentaţia modernă. Alte studii recente oferă o explicaţie diferită pentru această problemă: obezitatea din cauza unor substanţe chimice care contaminează hrana, grăsimea comportându-se în corpul nostru similar hormonilor.
Riscăm să devenim supraponderali
Disruptorii hormonali, acele substanţe care sunt interpretate de corpul nostru drept hormoni, deşi sunt chimicale, dezechilibrează sistemul endocrin şi sunt periculoase, mai ales în cazul gravidelor şi al copiilor. Studii realizate în Statele Unite arată că gravidele care au consumat hrană ambalată în caserole de plastic riscă să aibă copii obezi. Substanţele chimice de tipul bisfenolului A, prezente în plastic, contaminează hrana şi, odată ajunse în corp strică echilibrul leptinei, un hormon produs în mod natural de organismul uman. Leptina influenţează mai multe procese, printre care apetitul erotic, fertilitatea, densitatea osoasă la femei şi scăderea în greutate. În cazul gravidelor, substanţa trece din sistemul circulator al mamei în sistemul circulator al fătului şi îl predispune pe copil la obezitate.
Pot determina anomalii genitale
Hormonii de creştere sunt utilizaţi în ţări precum Statele Unite pentru a grăbi dezvoltarea şi maturizarea animalelor. Reziduuri