Autorităţile chineze au anunţat că zăpada care a căzut în Beijing şi în provinciile din nord-estul Chinei, în ultimele zile, se datorează manipulărilor efectuate de oamenii de ştiinţă.
Acest lucru a fost necesar pentru că în această zonă, care asigură cea mai pare producţie de grâu din lume, nu au mai căzut precipitaţii din 26 octombrie. În lipsa zăpezii, producţia de grâu ar fi fost compromisă.
În cazul în care pământul este acoperit de zăpadă, stratul de nea protejează recolta de frigul extrem. În această iarnă, însă, deşi temperaturile au fost foarte scăzute (media a fost de minus 10 grade Celsius în luna ianuarie) nu a căzut deloc zăpadă.
Oamenii de ştiinţă chinezi au tras cu particule de iodură de argint în nori. Particulele au ajutat particulele de ploaie din nori să se adune, ceea ce a dus la ninsoarea care a căzut în ultimele zile. În urma experimentului reuşit de chinezi, în Beijing şi în împrejurimi s-a depus un strat de 3 centimetri de zăpadă.
Această tehnică a fost experimentată în China de mai mulţi ani, însă rezultatele nu au fost concludente până în prezent. De asemenea, practica este una controversată. Umezeala din atmosferă nu există în cantităţi finite, ceea ce înseamnă că dacă precipitaţiile sunt provocate într-o regiune, acestea nu vor mai cădea în alta.
Guvernul chinez a anunţat că va cheltui un miliard de dolari pentru a reduce efectele secetei şi în alte regiuni ale ţării, nu doar prin provocarea de precipitaţii, dar şi prin devierea cursurilor unor râuri.
Deşi aceste metode afectează serios mediul înconjurător, China a venit cu o scuză. Dacă recolta de grâu a celui mai mare exportaor al lumi va fi compromisă, preţurile la mâncare ar creşte la nivel global.
Autorităţile chineze au anunţat că zăpada care a căzut în Beijing şi în provinciile din nord-estul Chinei, în ultimele zile, se datorează manip