Popor de leneşi, de hoţi şi ciubucari! Aşa vorbea zilele trecute maestrul Marin Moraru despre români într-un interviu care îi fusese luat la cei 74 de ani pe care îi împlinea. Soluţia pe care tot el, Marin Moraru o dădea ar fi să treacă trei generaţii de la căderea comunismului pentru că, spunea maestrul, acum sunt la conducere copiii celor care aveau odată ţara pe mână, apoi vor veni nepoţii acestora.
Nu ştiu dacă de la comunism ni se trage lenea, hoţia şi şpaga tipic românească. Poate că lipsurile ceauşiste le-au întărit românilor viciile pentru a supravieţui sau pentru a-şi îmbunătăţi traiul. Înainte de 90, când cineva lua bacşiş spunea că a făcut şi el un ciubuc. După 90, de la an la an, bacşisul comunist s-a transformat în şpagă democratică, sumele pretinse mărindu-seconsiderabil în comparaţie cu cele care erau vehiculate în perioada ceauşistă. Şi uite aşa unii au ajuns să spună că şpaga le-a intrat în sânge, că nu se pot opri chiar dacă au atâţia bani încât se pot şterge şi la fund cu ei. O spune chiar unul dintre vameşii ridicaţi de poliţie cu elicopterul chiar de la locul de muncă.
Cu siguranţă nu e singurul care făcut o avere impresionantă lunând şpagă. Mai sunt cu sutele colegi de ai lui, vameşi pentru care acum nu mai sunt locuri în arestul poliţiei. Mai sunt cu miile dacă pui la socoteală majoritatea medicilor, asistentelor care nu se uită la tine dacă nu strecori un ban în buzunarul larg al halatului. Dacă îi pui la socoteală pe unii profesori care dau note de trecere şi pentru câteva sute de lei sau chiar o sticlă de băutură sau pe unii funcţionari care trec cu vederea nereguli financiare îţi ies la socoteală zeci de mii.
Şi toţi cei înşiraţi mai sus sunt doar cei care sunt undeva în josul piramidei corupţiei. Spre vârf vorbim despre primari, parlamentari, oameni politici, cu funcţii în partide, despre miniştri. Cu cât creşte funcţ