Peste 60.000 de locuinţe nu sunt nici acum racordate la sistemul de electrificare, iar asta mai poate dura încă cel puţin cinci ani. Autorităţile dau vina pe lipsa banilor din bugetul de stat, iar companiile energetice spun că investiţiile în electrificare se recuperează în sute de ani.
În secolul al XXI-lea, la peste 130 de ani de la inventarea becului, zeci de mii de români trăiesc încă în afara civilizaţiei, iar a face lumină înseamnă pentru ei a aprinde o lumânare. Statul şi-a asumat, în 2007, un amplu program de electrificare a tuturor gospodăriilor care nu erau racordate la reţea, program care acum, după patru ani, se dovedeşte a fi un eşec total. Potrivit Legii energiei electrice, aceste lucrări se fac doar cu fonduri din bugetul de stat sau din bugetele locale. Citiţi şi Guvernul se întoarce la privatizările din energie Prin programul „Electrificare 2007-2009", Guvernul şi-a propus racordarea celor 67.738 de locuinţe care erau în beznă la acea dată şi estima că vor fi cheltuite pentru asta 479 de milioane de lei. Însă guvernanţii au avut cu totul alte priorităţi. În primul an nu s-a prevăzut niciun ban în bugetul statului pentru electrificări, iar în 2008, deşi iniţial s-au alocat sume în această direcţie, ele au fost blocate la o rectificare bugetară.
Potrivit informaţiilor transmise pentru „Adevărul" de Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a gestionat acest program, anul 2009 a fost singurul în care s-au dat bani pentru astfel de proiecte. Adică 13 milioane de lei, suficiente pentru doar 11.367 de case. Deşi în programul de guvernare pentru 2009-2012, la capitolul 17 - "Energie şi resurse minerale", scrie negru pe alb că una dintre priorităţi este "intensificarea electrificării localităţilor izolate: case şi cătune", Guvernul nu a mai alocat nici măcar un leu pentru aceste lucrări.
Anul trecut, proiectul a fost prelungit pe