In 2002, parinti din toata lumea s-au unit pentru prima oara pentru o cauza comuna: toti copiii bolnavi de cancer sa primeasca cel mai bun tratament si ingrijire. In 2003, Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internationala a Copilului cu Cancer. In Romania, Asociația P.A.V.E.L. a organizat in fiecare an evenimente cu aceasta ocazie pentru copiii bolnavi si famiile lor, la sectiile de oncopediatrie si hematologie din Bucuresti.
Scopul acestei zile este:
sa atraga atentia asupra celor 200.000 de copii cu cancer de pretutindeni, depistati în fiecare an, din care doar 20% primesc tratamentul adecvat;sa se informeze publicului despre cancerul la copii;sa se organizeze evenimente, cu strangere de fonduri, pentru organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer pentru a-si finanta programele la nivel local;sa se promoveze proiectele si activitatile desfasurate de organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer, locale.Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer reprezinta parintii si familiile copiilor cu cancer din 78 de tari ale lumii (in total 132 de organizatii de parinti, membre a ICCCPO).
Cateva date despre cancerul la copii
Cancerul la copii este mai rar decat la adulti. Depistat la timp si tratat corect, cancerul la copii raspunde mult mai bine la tratament decat la adulti.
In fiecare an, mai mult de 200.000 de copii din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer si aproximativ, 90.000 mor din cauza cancerului. Incidenta: 8 – 16 cazuri noi / 100 000 copii (OMS 2005)In România (2005) sunt: 9,5 cazuri noi/ 100 000 copii .In România nu functioneaza inca Registrul National de cancer, astfel ca statisticile sunt doar estimative:
500 cazuri noi /an5000 pacienti cu boala in evolutie sau remisiuneI