Românii sărbătoresc, pe 14 februarie, alături de toţi cei din lumea occidentală, şi nu numai, Ziua Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor. Urmează peste puţin timp, pe 24 februarie, şi sărbătoarea tradiţională a românilor, Dragobetele.
Toţi îndrăgostiţii se pot bucura zilele acestea de manifestările organizate cu ocazia Sfântului Valentin. De la târguri de dulciuri sau cadouri, până la spectacole de teatru sau concursuri cu teme legate de sărbătoarea îndrăgostiţilor, toate au fost organizate în acest week-end atât înCapitală, cât şi în marile oraşe ale ţării.
Bucurându-se de cea mai mare audienţă în Statele Unite ale Americii şi adoptată mai târziu de europeni, Ziua îndrăgostiţilor este celebrată în epoca modernă sub denumirea de Ziua Sfântului Valentin.
La baza acestei sărbători stau multe legende. Într-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care în timpul împăratului Claudiu al II-lea ar fi ajutat creştinii şi tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat la 14 februarie 270.
Se spune că împăratul Claudiu era convins că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată din cauza logodnicelor şi soţiilor, de aceea a interzis căsătoriile. Potrivit unei alte legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare 'valentine'. În timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului închisorii care obişnuia să-l viziteze în timpul detenţiei. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o “De la al tău Valentin”, expresie care se foloseşte şi astăzi.
O altă variantă a aceleiaşi povestiri susţine că Valentin a fost decapitat în mod public pentru că a refuzat să se lepede de numele lui Iisus. Ulterior Biserica Catolică a stabilit ziua de 14 februarie drept ziua în care este sărbătorit Sfântul Valentin.
Sărbătoar