Cât valorează Pământul, Marte, Saturn sau oricare altă planetă vă trece prin minte? Dacă sunteţi gata să răspundeţi că aşa ceva este imposibil de calculat, vă înşelaţi amarnic. Greg Laughlin, unul dintre cei mai respectaţi astrofizicieni din Statele Unite, a descoperit formula magică şi, spune el, incredibil de exactă, cu ajutorul căreia se poate stabili cât valorează planetele din sistemul nostru solar. Desigur, calculul nu este tocmai simplu de făcut pentru că implică o grămadă de operaţii matematice, dar şi factori precum masa planetei în discuţie, a stelei în jurul căreia orbitează, precum şi vârsta şi magnitudinea Soarelui. Potrivit astrofizicianului, dacă cineva şi-ar pune vreodată în minte să cumpere Pământul, atunci ar trebui să se asigure că are în cont nu mai puţin de 5 milioane de miliarde de dolari, adică echivalentul PIB-ului (produsul intern brut) al tuturor statelor lumii, pe o perioadă de 100 de ani.
Suma pare incredibilă, în condiţiile în care există planete mult mai prost cotate. Marte, de exemplu, a patra planetă a sistemului solar, în vârstă de 4,5 miliarde de ani, a fost evaluată la doar 14.000 de dolari, cu mult mai puţin decât cvasinecunoscuta Gliese 581, mică, rece şi cu lumină slabă, care ar valora 60.000 de dolari. Conştient că sumele vehiculate ar putea fi luate drept produsul unei imaginaţii înflăcărate, Laughlin a căutat să îşi explice formula. Asftel, valoarea unei planete ar creşte odată cu vârsta acesteia, dar şi vechimea descoperirii. În plus, "preţul" unei posibile tranzacţii sporeşte şi dacă respectivul corp ceresc primeşte la fel de multă lumină de la Soare precum Terra ori dacă are o masă apropiată de cea a Pământului.
Cine este autorul formulei magice?
Unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, Greg P. Laughlin, originar din California, a obţinut titlul de doctor în astronomie şi astrofi