Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Sănătăţii discută, duminică, noi măsuri de prevenire şi combatere a traficului şi consumului de substanţe etnobotanice comercializate în "magazinele de vise".
Şedinţa interministerială de lucru, la care vor participa reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Sănătăţii şi ai altor instituţii, va începe la ora 16.00, la sediul MAI.
În şedinţa convocată la MAI vor fi discutate şi analizate "modalităţi concrete de eficientizare a acţiunilor în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, comercializate de aşa-numitele magazine de vise", a anunţat Ministerul Administraţiei şi Internelor, într-un comunicat de presă.
Ordonanţe fără efect
În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.
Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".
Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea ma