După ce a publicat prima carte de basme „verzi” pentru copii, editura Cartea Copiilor porneşte un amplu proiect de educaţie ecologică, printr-o nouă colecţie. Sursa: sxc.hu
Plecând de la premisa că literatura pentru copii are o forţă extraordinară de-a modela spiritul şi de-a genera atitudini şi comportamente sănătoase, editura Cartea Copiilor pregăteşte o colecţie de titluri eco pentru copii, prin care îşi propune să promoveze ecologia. „Protecţia mediului este o temă majoră a lumii de azi. Cu toate eforturile pe care guvernele şi organizaţiile internaţionale le fac, lucrurile progresează foarte încet în acest domeniu”, spune directorul editurii, Alexandru Călin.
Mai mult, la nivelul omului obişnuit, ecologia nu beneficiază de multă atenţie, „mai ales la noi unde agenda publică este plină de false probleme sau de lucruri nesemnificative, iar dezbaterile adevărate, profunde şi productive pe teme majore sunt aproape inexistente”, mai spune acesta. În plus, asta a dus chiar la a o saturare a publicului faţă de subiectele ecologice, „de multe ori percepute ca propagandă sau pretexte electorale şi nu ca realităţi care ne afectează direct viaţa”. Din aceste motive, şi mai ales datorită rolului educativ pe care cărţile îl joacă în viaţa copiilor, Alexandru Călin a pornit o colecţie de carte ecologică.
Primul titlul, „Basmele pădurii", lansat la sfârşitul anului trecut, este o culegere de poveşti din toată lumea culese de autoarea britanică Rina Singh şi ilustrate într-o manieră exuberantă de Helen Cann, o cunoscută artistă tot din Marea Britanie. „Oricine o poate citi ca pe o frumoasă colecţie de poveşti în care alături de prinţi, prinţese sau fiinţe fantastice există şi câte un copac, altul în fiecare basm, cu un rol major în desfăşurarea acţiunii”, spune Alexandru Călin. Cartea a fost publicată în colaborare cu Asociaţia MaiMultVerde.
Copiii, încuraja