O nouă aplicaţie software poate oferi părinţilor un raport exact asupra activităţilor desfăşurate de copiii lor pe internet
Peste zece ore petrecute online zilnic, 201 persoane în medie aflate pe lista de prieteni, zeci de fotografii şi de informaţii personale vărsate în mediul virtual - toate acestea fac parte din viaţa oricărui adolescent care are cont pe Facebook.
Dar şi din cea a adultului - părinte, nevoit să se reinventeze din cauza reţelelor de socializare, care au schimbat până şi felul în care părinţii îşi exercită rolul parental, scrie aralifestyle.com. Publicaţia citată atenţionează asupra pericolului la care este supus un minor ori de câte ori navighează pe internet, asupra prieteniilor din mediul virtual, dar şi asupra site-urilor vizitate de un adolescent. Nu întotdeauna cele mai ortodoxe.
4 din 5 adolescenţi se uită la conţinut destinat adulţilor
Sondajele recente arată că patru din cinci adolescenţi se uită regulat la fotografii şi filme destinate adulţilor, fie pe calculatorul de acasă, fie pe telefonul mobil. De altfel, două treimi dintre copiii britanici, participanţi la un studiu, au recunoscut că au accesat materiale cu conţinut explicit pornografic de pe mobilul personal. "Îngrijorător este faptul că cei mai mulţi dintre părinţi sunt nepăsători la ce imagini descarcă micuţii lor de pe internet", spune Tanya Byron, expert parental şi unul dintre realizatorii studiilor de profil. Byron consideră că "minorii sunt incapabili să proceseze tsunamiul de imagini explicite care se revarsă asupra lor când navighează pe internet". Softurile de control parental sau de filtrare a conţinutului web ar putea fi o soluţie în acest caz, militează aralifestyle.com, care propune SocialShield.
În România, 3% din familii utilizează softuri de control
Acesta este un serviciu de analiză care radiografiază activitatea online a copilulu