Michele Bon recunoaşte că n-a avut niciodată sub comandă un fotbalist mai bine pregătit ca Nicoliţă
- Domnule Bon, cît de important e rolul unui preparator la o echipă de fotbal?
- În România, unii nu cred că e important pentru că, deşi au preparator la echipă, nu se folosesc de el, îi lasă să facă doar încălzirea. Într-un staff sînt 5-6 elemente separate, fiecare specializat pe un domeniu anume. Eu sînt responsabil cu pregătirea fizică, sînt o carte deschisă pentru antrenor.
"La Craiova vom fi la 90 la sută din potenţă"
- Unde începe şi unde se termină rolul unui preparator?
- Nevastă-mea mereu îmi zice că îmi găseşte bileţele prin buzunare cu cîte o notiţă despre un jucător anume, cineva care n-a făcut ceva, o observaţie a mea. Munca mea la echipă nu se termină niciodată, e nonstop.
- În urmă cu 30 de ani, nimeni nu avea preparator fizic. În zilele noastre de ce e nevoie?
- Nivelul tehnic al fotbalului a scăzut şi a crescut cel fizic. Acum, fiecare club apelează la metode de ultimă generaţie pentru a scoate maximum din jucători. Nu se mai poate ca în urmă cu 3-4 decenii, cînd toate echipele făceau o pregătire generală, acum trebuie lucrat individual.
57 la sută dintre golurile marcate de Steaua în prima parte a sezonului, în toate competiţiile, au fost înscrise în repriza a doua, cînd adversarii erau mai obosiţi
- La Steaua cum e situaţia?
- Avem ceva mai mult de 10 zile pînă la start, cred că sîntem la 75-80 la sută din potenţial. Jucătorii au muncit serios, s-a acumulat puţină oboseală şi plictiseală în acest cantonament, dar sîntem pe drumul bun.
"Sarmalele, piftiile şi cîrnaţii dăunează grav fotbalului"
- Cînd e programat vîrful de formă în retur?
- Am lucrat pentru ca nivelul aproape de maxim să ne ţină 3 luni, cît