Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare, de circa un miliard lei, folosindu-se de o normă UE care permite protejarea interesului militar naţional şi invocând că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităţilor de producţie pentru apărare.
Ştergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare va fi tratată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Economiei.
Potrivit Mediafax, pe lista companiilor din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei se află Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie, Construcţii Aeronautice.
Conform datelor aflate în evidenţa Ministerului Finanţelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridică la 917,4 milioane lei.
În documentul citat se arată că problema datoriilor istorice ale operatorilor economici din industria de apărare nu a putut fi soluţionată până în prezent, iar companiile nu dispun de surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi se află în situaţia în care organele fiscale le blochează conturile bancare, prin executarea silită a bunurilor acestora, de o importanţă deosebită pentru desfăşurarea activităţii, fiind afectat inventarul capacităţilor de producţie pentru apărare.
“În acest cadru, Ministerul Economiei va analiza, împreună cu Ministerul Finanţelor, necesitatea/oportunitatea promovării proiectului privind scutirea de la plată a obligaţiilor fiscale la operatorii economici a căror situaţie financiară este grevată de datorii acumulate la bugetul consolidat al statului şi asigurarea îndeplinirii procedurilor în domeniul ajutorului de stat. Considerăm că, prin voinţă com