Juriul încă deliberează. "Dovezile", pe cât de deranjante, pe atât de limpezi, par să acuze, suplimentar, un număr uriaş de complici.
1 /.
Land Rover nu mai face doar maşini cu tracţiune integrală, Ferrari se pregăteşte să lanseze un break 4x4, BMW va trece la tracţiunea faţă, Aston Martin urmează a pune în vânzare o Toyota de trei metri şi nici măcar o sută de cai-putere, iar Alfa Romeo va produce un SUV. Pentru Jeep.
Şi exemplele pot continua.
Mini şi-a completat portofoliul cu un SUV. Segmentul acesta a devenit, se pare, un fetiş, pentru toată lumea. Chiar şi Dacia l-a penetrat cu succes. Înainte de a rezolva ecuaţia cu "maşina de 5.000 de dolari" (îşi mai aminteşte cineva de promisiunea fostului preşedinte Renault, Louis Schweitzer?).
Încă nu am terminat.
Seat a luat linia de fabricaţie a fostei generaţii Audi A4 pentru a produce "noul" model Exeo. Daimler va prelua de la Renault o platformă tehnică pentru câteva maşini de mici dimensiuni. Care vor fi apoi marketizate ca produse premium, de bună seamă.
Dincolo de bizareria lor, multe dintre acţiunile producătorilor auto îşi pot găsi justificarea în ceea ce se numeşte efortul de rentabilizare a investiţiilor. Şi maximizare a profitului. Doar că, de aici, ajungem numaidecât la explicaţia care i-ar putea achita pe toţi - eufemistic spus, slăbiciunea clienţilor.
Şoferii vor multe şi, din păcate, sunt dispuşi să accepte şi mai multe. Vorbim de o combinaţie de ignoraţă şi trufie care trebuie că merge direct la sufletul celor care păstoresc orice business, indiferent de anvergură sau domeniu.
Nu aveţi habar? În regula, nu ne mai chinuim
Cum se face că BMW s-a decis într-o bună zi să producă un model cu tracţiune faţă (sacrilegiu!), fie el şi cel mai mic din gamă - viitoarea generaţie a Seriei 1 (care va păstra, totuş