Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a părăsit funcţia după 30 de ani petrecuţi în fruntea ţării, la presiunea milioanelor de protestatari care au ieşit în ultimele săptămâni pe străzi pentru a cere înlăturarea regimului. Regimul de la Cairo nu a căzut însă odată cu preşedintele. Înalţii oficiali militari se află acum la putere şi vor avea rolul crucial de a superviza tranziţia către o guvernare democratică. Sursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Rolul armatei a fost unul vital de la începutul protestelor, iar înalţii oficiali militari au acţionat cu abilitate. Ei au protejat regimul şi în acelaşi timp au primit aprecieri de la preşedintele SUA, Barack Obama, pentru reţinerea de care au dat dovadă.
Pe stradă, militarii au dat semne că fraternizează cu demonstranţii. Ei au evitat însă să intervină decisiv în momentele în care bătăuşii sponsorizaţi de putere i-au atacat pe protestatarii anti-guvernamentali, în încercarea de a sparge demonstraţiile.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Egiptenii, în prima zi fără Mubarak Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a părăsit funcţia după 30 de ani petrecuţi în fruntea ţării. FOTO evz.ro
Sărbătoare în Piaţa Tahrir din Cairo
Nu ar fi avut de ce să intervină - armata avea toate motivele să îşi dorească menţinerea stării de fapt, care îi oferea putere şi resurse financiare însemnate.
Cine conduce ţara?
Consiliul superior al forţelor armate, căruia i-a fost transferată puterea efectivă, este condus de mareşalul Mohammed Tantaoui, ministrul Apărării, funcţie pe care le ocupă din 1991, notează BBC News.
Este o confirmare a controlului militar asupra ţării, consfinţit încă din 1952, momentul în care Gamal Abdel Nasser - viitorul preşedinte - şi colegii săi ofiţeri au înlăturat monarhia.
Armata a dat asigurări că va veghea la implementarea reformelor