Oamenii de afaceri George Soros şi John Paulson consideră că Rezerva Federală a SUA (Fed) a contribuit la apariţia crizei financiare prin lipsa de supraveghere şi de reacţie, potrivit Mediafax.
Paulson, al cărui fond de hedging a câştigat 15 miliarde dolari pariind, în 2007, împotriva împrumuturilor ipotecare subprime, consideră că o mai bună supraveghere a pieţei americane a creditelor de către banca centrală ar fi putut ajuta la prevenirea crizei.
Soros susţine, la rândul său, că Fed ar fi trebuit să salveze de la faliment, în 2008, banca "Lehman Brothers". Prăbuşirea instituţiei de credit americane a trimis unde de şoc în întregul sistem financiar mondial şi a generat temeri că orice bancă din lume este vulnerabilă.
Cei doi oameni de afaceri au fost intervievaţi de către Financial Crisis Inquiry Commission, comisie creată în luna mai 2009 de administraţia Obama pentru anchetarea cauzelor prăbuşirii pieţei creditelor ipotecare şi ale crizei financiare.
Soros şi Paulson nu sunt singurii investitori chestionaţi de comisie care învinovăţesc Fed şi pe fostul preşedinte al instituţiei, Alan Greenspan, de apariţia crizei.
Greenspan a condus banca centrală timp de aproape 19 ani, retrâgandu-se în 2006.
"El a permis şi, într-un fel, chiar a încurajat excesul extraordinar din acea perioadă. E ca şi cum Papa ar binecuvânta lucrurile care s-au întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial. El nu a acţionat cum ar fi trebuit", a afirmat Michael Steinhardt, alt om de afaceri intervievat de comisie.
În primăvara anului trecut, Greenspan a admis că, sub conducerea sa, Fed a făcut greşeli în timp ce încerca să implementeze reguli sigure pentru instituţiile financiare.
F. A. Oamenii de afaceri George Soros şi John Paulson consideră că Rezerva Federală a SUA (Fed) a contribuit la apariţia crizei financiare prin lipsa de supraveghere şi