Randamentele fondurilor de pensii private vor depasi 10% si in 2011, urmand a se situa peste rata inflatiei si in urmatorii ani. Dar, pentru a mentine aceste estimari, arbitrul pensiilor private spera ca autoritatile sa respecte calendarul de contributii stabilit.
“Exista un risc permanent in cazul Pilonului II, daca probleme intampinate cu deficitul bugetului de stat vor conduce la sistarea acestui proces de reforma a sistemului de pensii. Ne dorim respectarea calendarului de crestere a contributiei, desi majoritatea specialistilor considera ca nivelul curent al acesteia ar trebuie sa fie mult mai mare”, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea (foto sus), in cadrul unui eveniment organizat de Media XPRIMM.
El a dat ca exemplu situatia din Ungaria, unde guvernul a nationalizat sistemul privat de pensii private pentru a reduce deficitul bugetar, subliniind, de asemenea, faptul ca riscul politic ramane cea mai mare amenintare pentru industria locala. Aceasta, in contextul in care, Guvernul ar putea propune din nou reducerea sau mentinerea nivelului contributiilor individuale.
Un model de constributii care ar impulsiona dezvoltarea sistemului, in opinia presedintelui CSSPP, ar fi cel in care intreaga contributie individuala a salariatilor la bugetul de asigurari sociale, adica 10,5% din salariu, sa mearga direct si integral in administrare privata, in timp ce contributia angajatorului sa fie virata la sistemul public de pensii (Pilonul I).
"De aceea, consideram necesar sa se gaseasca o solutie de finantare pentru a se sustine deficitul public al sistemului de pensii pe termen lung. In prezent, in conturile de pensii private obligatorii se vireaza 3% si nu este usor pentru Guvern sa ia o astfel de decizie, deoarece apar costuri suplimentare, dar pot fi acoperite din surse externe.