Apărătorii şi promotorii drepturilor homosexuale nu sunt de acord cu motivele invocate de autorităţi.
Faptul că în Codul Civil este recunoscută doar căsătoria între persoane de sex diferit "nu înseamnă că nu este necesară recunoaşterea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex" spune Irina Niţă, directorul executiv al asociaţiei ACCEPT (primul ONG românesc ce apără drepturile minorităţilor sexuale). Nerecunoaşterea acestui tip de parteneriat înseamnă o "reducere brutală a drepturilor unor cetăţeni", susţine Irina Niţă. Aceasta crede că legislaţia trebuie modificată pe toate palierele, pentru respectarea drepturilor omului.
Legalizarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex nu este doar o necesitate de ordin simbolic, mai spune Niţă. Această formă de convieţuire are implicaţii şi în alte aspecte ale vieţii de cuplu: moştenire, taxe, pensii, afimă directorul ACCEPT. Ea argumentează că, de exemplu, rudele de sânge ale unei persoane implicate într-o relaţie homosexuală pot, din cauza legii, să devină moştenitori în dauna partenerului de viaţă.
România nu se aliniază nici cu legislaţia altor state, unde acest parteneriat civil este acceptat. "Există nişte cetăţeni ale căror drepturi nu sunt respectate. Dacă un cuplu locuieşte, de exemplu, în Germania, şi vine pentru o perioadă în România, nu are aceleaşi drepturi ca şi în ţara din care provine, şi invers" spune Irina Niţă.
Executivul a anunţat că va transmite punctul de vedere Parlamentului.
Iniţiativa legislativă pentru introducerea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex aparţine deputatului PDL Viorel Arion. El propunea stabilirea cadrului legal şi efectelor juridice ale parteneriatului civil.
Propunerea legislativă a deputatului PDL are în vedere conferirea unui caracter legal convieţurii dintre două persoane, ca alternativă la căsătorie, prin înc