Preţurile la carne, lapte, tutun, medicamente, dar şi tarifele la poştă şi telecomunicaţii, vor influenţa mai mult calculul inflaţiei în acest an, faţă de 2010, iar pâinea, energia termică, îmbrăcămintea şi confecţiile vor avea o pondere mai redusă în indicele preţurilor de consum (IPC).
Începând din luna ianuarie 2011 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2009, potrivit INS.
Coeficientul de ponderare cumulat pentru mărfuri alimentare, nealimentare şi servicii este de 10.000.
Comparând ponderile utilizate în anul anterior cu cele curente, se observă o uşoară creştere a ponderii mărfurilor alimentare şi serviciilor concomitent cu o uşoară scădere la mărfurile nealimentare.
Evoluţia ponderilor este inversă comparativ cu cea de anul trecut, când INS a anunţat o creştere a ponderii mărfurilor nealimentare, concomitent cu scăderi uşoare la mărfurilor alimentare şi servicii.
Mărfurile alimentare şi-au majorat ponderea în calculul IPC în acest an de la 37,39% la 37,45%. Influenţa determinantă a avut-o majorările la subcategoriile "carne, preparate şi conserve din carne", unde ponderea a urcat de la 8,97% la 9,34%, precum şi "lapte şi produse lactate"şi zahărul, unde coeficienţii au avansat de la 5,12% la 5,43%, şi, respectiv, de la 1,56% la 1,61%. Citiţi mai mult despre produsele care influenţează inflaţia pe www.mediafax.ro
Preţurile la carne, lapte, tutun, medicamente, dar şi tarifele la poştă şi telecomunicaţii, vor influenţa mai mult calculul inflaţiei în acest an, faţă de 2010, iar pâinea, energia termică, îmbrăcămintea şi confecţiile vor avea o pondere mai redusă în indicele preţurilor de consum (IPC).
Începând din luna ianuarie 2011 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţ