Volatilitatea prețulu barilului de petrol este mai mare decât cea a leului în fața dolarului, iar scumpirea posibilă din cauza cotației petrolului menține ridicat prețul carburanților la pompă.
Barilul de petrol Brent (petrolul de calitate superioară) a încheiat săptămâna trecută la nivelul de 101,35 de dolari, după ce coborâse până la 97,49 dolari în ședința de marți. „Tulburările din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendinței ascendente a prețului petrolului, sporind în același timp volatilitatea”, spune Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers România. „Totuși, după retragerea lui Hosni Mubarak scăderile au fost limitate, ținând cont de saltul puternic înregistrat anterior”, adaugă acesta.
Cotația petrolului se află oricum pe un trend ușor descendent datorită ridicării dobânzii de referință din China, măsură care reduce apetitul speculativ și care poate încetini și avansul spectaculos al economiei chineze (de 10,3% în 2010). Va fi nevoie însă și de stabilizarea situației din zona cabalului Suez, prin care tranzitează zilnic circa 4% din lovrările globale.
„Speculatorii vor urmări cu mare interes dezvoltarea evenimentelor din regiune, deoarece situația din Egipt are încă un potențial pentru instabilitate ce nu poate fi neglijat”, mai arată Safta, care adaugă că „dacă mișcările de protest se vor extinde și în alte țări, petrolul va reacționa viguros.”
Din păcate, prețul carburanților din România nu se va modifica substanțial. După o creștere a prețului petrolului de 33% în ultimele șase luni, aprecierea leului în fața dolarului (de 1,83% de la începutul anului) nu are forța să compenseze scumpirea. Iar perspectivele de creștere ale consumului global în acest an menține susținerea prețului petrolului. Agenția Internațională pentru Energie a anunțat că, anul trecut, cotația ridicată a fost susținută de majorarea cererii