Numărul de contracte de muncă în vigoare a fost de aproape 6 milioane la sfârşitul lunii ianuarie, fiind în creştere faţă finele lui 2009, când era de 5,92 milioane, dar este încă la o distanţă mare faţă recordul înregistrat în 2008, când la inspectoratele teritoriale de muncă erau peste 6,26 milioane de contracte de muncă active.
Specialiştii rămân însă rezervaţi în ceea ce priveşte eventuala revenire a pieţei muncii, deşi numai în perioada decembrie 2009 - ianuarie 2010 în evidenţele Inspecţiei Muncii au intrat peste 398.000 de noi salariaţi.
"Cu 53.000 de contracte de muncă nou-încheiate şi cu alte 1,5 milioane de contracte şterse din evidenţele inspectoratelor de muncă în 2010 este evident că din cifre nu se poate vorbi de un semnal de încredere pe piaţă. Nu ştiu până când va dura situaţia, dar până una-alta nu se văd semne de revenire a pieţei muncii", este de părere Mariana Câmpeanu, economistă şi statisticiană care a fost ministru al muncii în timpul guvernului Tăriceanu.
Cu toate acestea, angajatorii din IT şi auto au anunţat că vor face cel puţin 8.000 de noi angajări în acest an. Fie că deschid noi filiale sau dezvoltă un nou segment de business, companii precum Cora, Auchan, H&M, HP, Fujikura Automotive sau ING continuă investiţiile şi au anunţat deja câteva mii de locuri de muncă în toată ţara.
Totuşi, peste 3 milioane de contracte de muncă au fost încetate în 2009 şi 2010, mai arată statisticile Inspecţiei Muncii, care includ atât contractele permanente de muncă, cât şi pe cele încheiate pentru perioade determinate de timp. De asemenea, datele de la Inspecţia Muncii nu arată câte dintre aceste încetări de contracte au reprezentat demisii şi câte au fost rezultatul unor concedieri.
Pe de altă parte, numărul de contracte de muncă active şi raportate prin intermediul aplicaţiei ReviSal (registrul general de evidenţă a salariaţi