Doi europarlamentari români, Adrian Severin şi Victor Boştinaru, au solicitat Comisiei Europene să spună dacă "a pus presiune asupra României şi a cerut măsuri precum arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu", se arată într-o scrisoare care îi are printre semnatari pe cei doi aleşi români.
Eurodeputaţii mai întreabă Comisia dacă "această presiune este compatibilă cu principiile de separare a puterilor şi de independenţă a justiţiei într-un stat?"
Citeşte şi cum a ajuns cazul preşedintelui CJ Argeş în atenţia Parlamentului European
Semnatarii scrisorii sunt nedumeriţi în legătură cu partea din motivarea deciziei de arestare şi în care judecătorul explică de ce inculpatul reprezintă un periocol social şi de ce este mai grav pentru societate când un funcţionar public este acuzat de fapte de corupţie printre care trafic de influenţă şi luare de mită.
"În decizia Tribunalului Argeş, arestarea preventivă a domnului Constantin Nicolescu (n.n PSD) este motivată de faptul că el reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică, argument ilustrat, printre altele, prin faptul că „faptele săvârşite de inculpat au o mare rezonanţă atât asupra opiniei publice cât şi asupra celor care ne monitorizează pe probleme de corupţie. [...] Dacă tocmai o persoană care este preşedinte al Consiliului Judeţean săvârşeşte astfel de fapte - rezultă cât de bine este privită ţara noastră pe plan extern".
Trebuie menţionat că în acest stadiu al procedurii, nu există dovezi şi nu este nevoie de dovezi că persoana acuzată a comis vreo infracţiune, aceasta beneficiind de prezumţia de nevinovăţie, mai susţin eurodeputaţii.
Cum s-a produs presiunea
Ei arată că, în prezent, singura instituţie care monitorizează România privind corupţia este Comisia Europeană prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. "Prin