Prețul petrolului a crescut cu 33% în ultimele 6 luni. Situația din Egipt a stimulat trendul ascendent al petrolului. Plecarea lui Hosni Mubarak calmează temporar piețele. În România- cel mai probabil carburanții vor rămâne scumpi, deși, de la începutul anului și până în prezent, dolarul american a scăzut față de leu.
«În ultimele 6 luni, petrolul s-a apreciat cu peste 33%. Trendul a fost susținut însă în mare parte de perspectiva mai bună privind economia globală, de creșterea lichidităților în dolari și de un apetit speculativ în ascensiune. Tulburările din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendinței ascendente a prețului petrolului, sporind în același timp volatilitatea. Totuși, după retragerea lui Hosni Mubarak, scăderile au fost limitate, ținând cont de saltul puternic înregistrat anterior», a declarat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers (XTB) într-un comunicat al firmei.
Petrolul a înregistrat o creștere săptămâna trecută, închizând vineri la nivelul de 101,35 de Dolari pe baril, după ce atinsese un minim de 97,49 Dolari pe baril în ședința de marți. Scăderile fuseseră inițiate într-un context mai calm- odată cu preluarea unor atribuții de către vicepreședintele egiptean Omar Suleiman ; de asemenea, scăderile fuseseră accentuate de ridicarea dobânzii de referință în China, măsură care reduce apetitul speculativ și poate încetini avansul spectaculos, de 10,3% în 2010, al celei de-a doua mari economii a lumii. O asemenea ridicare a ratei de dobandă are astfel un efect negativ asupra prețului petrolului.
Manifestatiile din Egipt au revenit însă în forță spre jumătatea săptămânii trecute, generând o reaprindere a interesului pentru petrol; instabilitatea ar fi putut afecta canalul Suez, prin care tranzitează zilnic o mare parte din fluxurile de petrol dinspre Orientul Mijlociu, și aproximativ 4% din livrările globale. Inc