În câteva luni preţul pâinii ar putea creşte cu "mult mai mult de 15%", sunt de părere reprezentanţii patronatului din panificaţie Rompan
Românii ar putea plăti pentru pâine un preţ mai mare cu cel puţin 15% în următoarele luni, principalul motiv fiind scumpirea de două ori şi jumătate a grâului folosit ca materie primă din iulie anul trecut şi până în prezent. "Pâinea ar trebui să se scumpească cu mult mai mult decât 15%, având în vedere preţul grâului de acum, de 300 de euro pe tonă, faţă de iulie 2010, când preţul era 120 de euro pe tonă", a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedintele patronatului de panificaţie Rompan.
Popescu spune că, deşi anul trecut România a avut o producţie de grâu "suficientă" din punct de veder cantitativ, aceasta a fost slabă din punct de vedere calitativ. "România a exportat (în 2010-n.red. ) două milioane de tone de grâu furajer, nu de panificaţie", a explicat Popescu. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că România a exportat, în primele 11 luni, grâu în cantitate de 2,36 milioane tone şi a importat 685.000 de tone de grâu, reprezentând "o cifră extrem de mică". Cu toate acestea, statisticile arată că în ultimii patru ani România a importat anual cantităţi de grâu cuprinse între 0,4 milioane şi 0,6 milioane tone grâu, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii.
CLICK PE POZA PENTRU A MARI
Capacităţi de depozitare de 30 milioane tone cereale
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, este de părere că, teoretic, producătorii ar putea depozita grâul după recoltare, pentru a nu fi obligaţi să îl vândă la preţuri reduse. "Producătorii pot depozita grâul. Teoretic, pentru că cinci firme deţin monopolul în domeniu, care vin şi zic «îmi vinzi mie grâul cu un anumit preţ»", a explicat pentru gândul secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Adr