UE ar trebui să facă economii, iar Bruxelles-ul propune o reducere de buget de 40 de miliarde de euro, în condiţiile în care unele state membre refuză să renunţe la unele cheltuieli.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
O economisire de 40 de miliarde de euro privind contribuţiile naţionale la un buget comunitar de aproximativ 130 de miliarde - iată propunerea Comisiei Europene privind cifrele pentru 2012. Cheltuielile administrative şi de funcţionare sunt vizate aici.
În propunerea ce va fi dată publicităţii în curând, o soluţie este prezentată : mai puţine reuniuni în cadrul instituţiilor europene, mai puţine conferinţe, mai puţine deplasări, studii şi publicaţii ar trebui să ajute la atingerea acestui obiectiv.
Diferitele indemnizaţii pe care le primesc funcţionarii europeni şi deputaţii europeni nu vor fi însă atinse, deşi ele reprezintă o mare parte din cheltuieli. La fel, deplasarea Parlamentului European către un sediu unic la Bruxelles şi părăsirea definitivă a sediului din Strasbourg nu poate intra în discuţie. Sediul unic ar aduce cu toate acestea economisirea unui million de euro anual.
Bugetul din 2012 va fi crucial pentru perspectivele bugetare 2013 - 2020, asupra cărora dezbaterea se deschide în această vară.
Unele state membre, în frunte cu Marea Britanie ar vrea să limiteze contribuţia la bugetul comunitar la 1% din PIB, contra 1,5%, la cât se ridică ea în prezent.
Cu mai puţini bani, UE va trebui să facă faţă unor cheltuieli importante, întrucât marile politici europene trebuie să supravieţuiască.
Franţa nu va renunţa la banii pentru agricultori, Polonia nu va renunţa la fondurile ce revin regiunilor sărace, iar Marea Britanie se opune ideii unui impozit european, care ar fi putut spori resursele proprii ale Uniunii. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
UE ar trebui să facă economii