Parlamentul European aşteaptă reevaluarea Bulgariei pentru o decizie finală legată de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Intrarea României şi Bulgariei în Schengen nu se mai află momentan pe agenda întâlnirilor comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE).
Parlamentul European preferă să voteze pe chestiunea aderării celor două ţări la Schengen de abia în martie, când re-evaluarea tehnică a Bulgariei se va fi încheiat. "Preferăm să dăm undă verde ambelor ţări în acelaşi timp şi cred că ar fi o mişcare politică bună pentru România să mai aştepte o lună," a spus Sandra Nunes, asistentul raportorului LIBE pe dosarul Schengen, Carlos Coehlo.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen se va discuta, cel mai probabil, peste o lună în plenul parlamentului european. "Asa ar fi cel mai bine, pentru că am avea toate datele problemei şi pentru Bulgaria şi pentru România şi am putea lua cea mai potrivită decizie politică pentru cele două ţări," a mai spus Nunes.
COREPER convinge Consiliul să desecretizeze rapoartele
După "nesfârşite amânări", Consiliul Uniunii Europene a descretizat rapoartele tehnice ale României şi Bulgariei, în urma întâlnirii COREPER a tuturor reprezentaţilor statelor membre la UE. România şi Bulgaria au făcut o cerere specială în această întâlnire COREPER, de a determina Consiliul să desecretizeze rapoartele tehnice ale celor două ţări şi a ajuta europarlamentarii să ia o decizie obiectivă şi bine-informată
Decizia a venit ca o soluţie foarte întârziată a unui conflict între Parlamentul European şi Consiliu, legat de faptul că europarlamentarii nu îşi puteau forma o părere obiectivă în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ceea ce a întârziat un vot al PE, şi, deci, decizia finală din Consiliu.
Rapoartele nu au sosit încă în PE
Pâ