Elveţienii s-au pronunţat în favoarea actualului regim al armelor care le permite militarilor să îşi poată aduce acasă armamentul din dotare. Rezultatul referndumului care a avut loc dumincă este definitiv : peste 56 % dintre cetăţenii chemaţi la urne au respins iniţiativa Partidului Socialist şi a mişcărilor pacifiste şi feministe care doreau înăsprirea regimului armelor de foc în sensul că militarii să îşi lase armamentul din dotare la arsenal atunci când părăsesc unitatea militară.
Rezultatul este considerat o victorie a dreptei care a făcut o campanie zgomotoasă pentru conservarea acestei tradiţii militare ce datează din timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Principiul acestei tradiţii afirmă că, în caz de urgenţă, pentru a ajunge cât mai repede la cazarmă, militarii trebuie să aibă cu ei în permanenţă armamentul şi uniforma. Dimpotrivă, stânga afirmă că acest lucru creşte riscul sinuciderilor şi al agresiunilor. Deşi rata criminalităţii în Elveţia este redusă comparativ cu standardele europene, ţara înregistrează cel mai mare număr de sinucideri cu arme de foc din Europa.
Totuşi aceste argumente nu i-au impresionat prea mult pe elveţieni, unii dintre ei considerând că în spatele acestei iniţiative s-ar afla chiar o strategie a opoziţiei care să ducă la desfintarea pur şi simplu a armatei. Criticii textului au susţinut şi că abandonarea acestei tradiţii ar submina încrederea în armată.
Apoi textul impunea restricţii inclusiv vânătorilor, sportivilor şi colecţionarilor, un alt argument care i-a determinat pe alegătorii elveţieni să nu sprijine campania stângii.
Se estimează că în Elveţia sunt între două şi trei milioane de arme de foc, însă numărul exact nu este cunoscut deoarece nu există un registru naţional care să ţină evidenţa lor. Pe lângă puştile semi-automate pe care cei care termină armata le deţin acasă, în circ