"În ultimele 6 luni, petrolul s-a apreciat cu peste 33%. Trendul a fost susţinut însă în mare parte de perspectiva mai bună privind economia globală, de creşterea lichidităţilor în dolari şi de un apetit speculativ în ascensiune. Tulburările din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendinţei ascendente a preţului petrolului, sporind în acelaşi timp volatilitatea. Totuşi, după retragerea lui Hosni Mubarak, scăderile au fost limitate, ţinând cont de saltul puternic înregistrat anterior", a declarat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.
Petrolul a înregistrat o creştere săptămâna trecută, închizând vineri la nivelul de 101,35 de dolari pe baril, după ce atinsese un minim de 97,49 dolari pe baril în şedinţa de marţi. Scăderile fuseseră iniţiate într-un context mai calm- odată cu preluarea unor atribuţii de către vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman; de asemenea, scăderile fuseseră accentuate de ridicarea dobânzii de referinţă în China, măsură care reduce apetitul speculativ şi poate încetini avansul spectaculos, de 10,3% în 2010, al celei de-a doua mari economii a lumii. O asemenea ridicare a ratei de dobandă are astfel un efect negativ asupra preţului petrolului.
Manifestaţiile din Egipt au revenit însă în forţă spre jumătatea săptămânii trecute, generând o reaprindere a interesului pentru petrol; instabilitatea ar fi putut afecta canalul Suez, prin care tranzitează zilnic o mare parte din fluxurile de petrol dinspre Orientul Mijlociu, şi aproximativ 4% din livrările globale. Incertitudinea din Egipt a creat presiune de cumpărare pentru petrol inclusiv din cauza riscului ca instabilitatea să se răspândească în regiunea producătoare a peste 50% din oferta mondială de ţiţei. Zvonurile că preşedintele Mubarak va renunţa la funcţie au determinat o cădere rapidă a preţului joi, însă mişcarea a fost reversată după ce discursul acestuia a dez