Imediat după ce vicepreşedintele Suleiman a anunţat vineri la televiziune demisia preşedintelui şi predarea puterii către Armată, Mubarak a avut o discuţie telefonică cu Regele Saudit, în care a negat totul.
Mubarak i-a spus regelui Abdullah că nu demisionase, nici nu cedase armatei puterea. Totul este un puci al militarilor, la presiunea Washingtonului. “Habar n-am avut ce avea să citească Suleiman. Nu aş fi semnat sau aprobat niciodată aşa ceva”, a zis fostul preşedinte, informează Agenţia Debka, apropiată de serviciile secrete israeliene.
Regele Saudit a arătat că înţelege perfect dificultăţile prin care trece vechiul său prieten Mubarak şi l-a asigurat că guvernul de la Riad a primit instrucţiuni să-i îndeplinească orice cerere de ajutor.
Uriaşa avere a lui Mubarak scoasă din Europa şi pusă la adăpost
Hosni Mubarak şi familia sa şi-au mutat o mare parte din avere – estimată de analişti la o valoare între 20 şi 70 de miliarde de dolari – din băncile europene în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite, în schimbul garanţiilor personale oferite de Regele Abdullah şi de Şeicul Al Nahyan că vor bloca orice acces străin.
Fostul conducător tunisian Ben Ali a primit aceleaşi asigurări când s-a refugiat în Arabia Saudită.
O sursă financiară elveţiană a comentat: “Dacă într-adevăr a avut ceva bani la Zurich, aceştia trebuie să fi dispărut până acum”. În acest week end, înalţi oficiali de la Riad au chemat de acasă manageri ai bancilor pentru a perfecta transferul fără întârziere, informează sursele Agenţiei Debka.
Mubarak se vede pe sine încă drept conducătorul legitim al ţării. De aceea, noua putere militară instalată a abolit constituţia pe 13 februarie. Altminteri, Consiliul Militar de la Cairo nu ar fi avut nici o putere legală să dea decrete şi legi fără semnătura lui Mubarak.
Alegerile nu se pot organiza până nu