Ascuţirea concurenţei de pe piaţa cardurilor bancare a determinat instituţiile de credit să ofere din ce în ce mai multe beneficii suplimentare potenţialilor clienţi
În prezent, în România sunt circa 12.580.600 de carduri valide aflate în circulaţie, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale din România (BNR). Numărul lor este cu aproximativ un milion mai mic decât cel înregistrat în 2008. Iar cardurile de credit sunt primele la care au renunţat românii. Datele oficiale arată că sunt în circulaţie aproximativ 2,19 milioane de astfel de instrumente de plată, cu circa jumătate de milion de unităţi mai puţin decât în urmă cu trei ani. Asta în condiţiile în care reţeua de ATM-uri şi POS-uri disponibile în România a continuat să se mărească de la an la an, până la nivelul actual de 10.100 de ATM şi 103.400 de POS.
Însă, poate cea mai importantă măsură luată de bănci pentru a conserva declinul acestui segment a fost apropierea constantă a dobânzilor practicate pentru banii împrumutaţi cu acest instrument de cele ale creditelor de consum.
Şi numărul de carduri de debit, pe care mulţi dintre români primesc salariul sau pensia, a scăzut de-a lungul ultimilor ani. Dacă în 2008, erau valide peste 10,8 milioane de unităţi, în penultimul trimestru al lui 2010, ele se ridicau la un total de 10,3 milioane de exemplare.
În acest context, gândul vă prezintă câteva avantaje ale statutului de posesor al unui card bancar.
► Siguranţa. Pierderea sau furtul unui card nu echivalează cu dispariţia sumelor pe care le deţineţi. Simpla existenţă a unui cod PIN face ca, teoretic, cardul dumneavoastră să nu poată fi utilizat de cineva neautoriazat. Pentru a vă asigura că nu există niciun fel de probleme, contactaţi banca emitentă şi cereţi blocarea contului. De asemenea, nu lăsaţi posibilitate ca în momentul unui eventual furt să vă fie sustras şi vreu