Instanţele de judecată sunt aproape blocate. Numărul mic de judecători, în comparaţie cu numărul uriaş de dosare penale şi, mai ales, civile, îşi spune cuvântul. Iar valul de cauze legate de diminuarea salariilor ori a pensiilor, care au căzut peste instanţe ca un tsunami în ultimul an, nu face decât să complice şi mai mult lucrurile.
Ghişeele caselor de pensii sunt şi ele aproape blocate. Multitudinea de plângeri şi de cereri privind recalcularea pensiilor sau modul de deducere a contribuţiei de sănătate în cazul pensionarilor cu venituri de peste 740 de lei se adaugă altor mii de sesizări privind grupele de muncă sau perioadele de cotizaţie luate în calcul. Totul se întâmplă din cauza aplicării peste noapte a fel de fel de acte normative, de ordonanţe de urgenţă, de legi care mai de care mai populiste. O legislaţie stufoasă, proastă, negândită, emisă fără a se analiza impactul ulterior, fără a se calcula consecinţele, fără a se justifica o decizie sau alta. Totul pentru a se justifica lupta împotriva "pensiilor şi salariilor nesimţite" sau lipsa fondurilor la bugetul de pensii.
Ideea părea bună la prima vedere, dar s-a transformat într-un haos total, care, la urma urmei, era de aşteptat. Nesimţită sau nu, orice pensie era calculată pe baza unor legi sau alte acte normative în vigoare la momentul respectiv. Orice salariu se acorda de asemenea în baza unor acte normative legale, a unor contracte colective sau a unor prevederi semnate nu doar de salariaţi, ci şi de stat, prin reprezentanţii săi. Prin urmare, era de aşteptat ca toţi cei cărora le-au fost lezate drepturile - fie că era vorba de pensii ori salarii - să conteste în instanţă tăierile de venituri impuse cu forţa de guvern. Şi, cum, de asemenea, era de aşteptat, instanţele aveau să dea dreptate reclamaţilor.
Însă nebunia va continua, iar cazurile de prin justiţie ori casele de pen