Conducerea instituţiei aşteaptă metodologia de aplicare a noii legi a Educaţiei. Specializările neacreditate vor fi desfiinţate, profesorii care au peste 65 de ani trebuie să se pensioneze, iar fenomenele de „nepotism“ nu mai sunt admise.
O persoană nu poate să deţină o funcţie de conducere la nivelul instituţiei, dacă are o rudă de până la gradul trei care lucrează în cadrul acesteia. În cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia există şase profesori universitari care au peste 65 de ani şi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filologie.
Este vorba despre Mircea Braga, Ion Buzaşi, Constantin Cubleşan, Alin Mihai Gherman, Mircea Popa şi Cornel Tatay Baltă. Aceştia lucrează în regim de profesori consultanţi şi, potrivit prorectorului Lucia Căbulea, nu se încadrează în prevederile legii. În august 2011 va împlini 65 de ani profesorul Iacob Mârza, fost rector al instituţiei, care ar urma să fie direct afectat de prevederile legii.
Membrii ai aceleiaşi familii, colegi de facultate
Potrivit site-ului instituţiei, în Universitate sunt câteva cazuri de membrii ai unor familii care lucrează chiar şi în cadrul aceleiaşi catedre. Soţii Florea Voiculescu şi Elisabeta Voiculescu activează în cadrul Catedrei de Pedagogie, Psihologie şi Didactică a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale. Fiica acestora, Laura Cetean Voiculescu, este lector universitar la catedra de Drept a aceleiaşi facultăţi.
La catedra de istorie îi regăsim pe Cosmin Popa Gorjanu şi Camelia Popa Gorjanu, iar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe pe Camelia Burja şi Vasile Burja. Senatul Universităţii a validat în decembrie 2010, alegerile pentru funcţia de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe, pentru care a candidat Nicoleta Breaz. Soţul acesteia, Daniel Breaz, este profesor asociat la catedra de Matematică – Informatică.
„Probleme ar fi d