Cele 20 de ceasuri stradale placate cu aur din Bucureşti, în care municipalitatea a investit peste 3 milioane de lei, sunt confecţionate după cele mai moderne metode.
Dispozitivele au două mecanisme spate-în-spate, protejate de o placă de sticlă. Astfel, sunt rezistente la vandalism şi la factorii poluanţi din marile metropole. Datorită sistemului de montaj al sticlei, ceasurile funcţionează în condiţii optime chiar şi la temperaturi de -60 grade Celsius şi de +55 grade Celsius. Dispozitivele sunt garantate o sută de ani, şi funcţionează cu o precizie de plus-minus patru secunde la suta de ani, susţin reprezentanţii Administraţiei Lacuri, Parcuri, Agrement Bucureşti.
Un reportaj despre confecţionţionarea ceasurilor stradale din aur a fost realizat de Discovery Channel, în cadrul emisiunii “How it’s made”.
Un prim pas al realizării acestora este aplicarea unui disc pe o foaie imprimată. Înainte de a fi scoasă foaia, este aplicată o substabţă chimică specială, ce asigură imprimeul. Un model mai elaborat este realizarea limbilor ceasului din foiţă de aur în lipici.
“Semnalul de corecţie” al orei este preluat printr-o legatură directă cu un satelit, prin sistem GPS. Acest lucru permite trecerea la ora de vară si ora de iarnă în mod automat, fără nicio intervenţe, potrivit lui Petronel Butuc, reprezentantul Soluţii Urbane SRL, firma care s-a ocupat de montarea ceasurilor din Capitală. Legatura cu satelitul este gratuită.
Pe literele ceasului este aplicat aur industrial de 23 karate. Foiţa de aur industrial se găseşte sub forma de pulbere în atelierele de pictură.