În secţiile de oncologie, e nevoie de psihologi – atrage atenţia Asociaţia Tinerilor din România care au învins cancerul, cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva acestei boli, marcată în lume la 15 februarie. În România există 5000 de copii şi tineri care suferă de o formă de cancer, iar succesul tratamentului depinde atât de accesul la medicamente, cât şi de sprijinul psihologic pe care îl primesc.
Florin Marin are 19 ani şi a devenit voluntar în Asociaţie, după ce s-a vindecat de cancer. Tânărul vorbeşte despre ce ar trebui schimbat în România pentru ca tinerii bolnavi de cancer să aibă mai multe şanse la viaţă:
"Am decoperit lacune în domeniul sanitar, dar şi în ajutorul psihologic, care este foarte important în vindecarea bolii. Au contat foarte mult sfaturile medicilor şi încurajările lor, dar lipseşte acel psiholog din spital. Pentru că psihologul are un rol foarte important în această luptă.
Sincer, când m-am văzut în acea secţie şi am văzut cazurile de acolo, am foarte îngrozit şi am căzut psihic. De multe ori se spune că te doare, pentru că te gândeşti că te doare. Aşa a fost şi la mine – boala mea s-a agravat pentru că gândeam negativ.“
În România, rata de succes a tratamentului împotriva cancerului la copii este de între 30 şi 60%, în funcţie de tipul bolii. Iar cancerul este a doua cauză de deces la copii. În preajma Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, Clubul Temerari şi Asociaţia Little People – care oferă asistenţă bolnavilor – a organizat mai multe campanii de informare şi strângere de fonduri pentru dotarea spitalelor. Florin Marin intervievat de Ioana Haşu
În secţiile de oncologie, e nevoie de psihologi – atrage atenţia Asociaţia Tinerilor din România care au învins cancerul, cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva acestei boli, marcată în lume la 15 februarie. În România există 5000 d