Nu, România n-a îndeplinit condiţiile tehnice ale aderării la spaţiul Schengen. Acele condiţii nu înseamnă doar aparatură performantă, ci şi personal competent şi onest.
Când a sosit vestea amânării accesului în spaţiul Schengen, politrucii noştri de frunte au sărit ca arşi - preşedintele a afirmat răspicat că România nu poate accepta asemenea discriminări, un băiat aerian de la Externe a ameninţat cu blocarea aderării Croaţiei şi cu denunţarea (!) procesului de monitorizare pe Justiţie şi combaterea corupţiei, altul la fel de isteţ, dar de la Interne, a anunţat drept contramăsură un fel de grevă a vameşilor şi a poliţiştilor de frontieră. Cu toţii nu uitau să anunţe însă întreaga lume că România a satisfăcut condiţiile tehnice ale aderării la Schengen, amânarea fiind motivată, în realitate, politic. Acest anunţ a fost reluat în cor nu doar de toată politrucimea băştinaşă, ci şi de puzderie de comentatori, analişti şi canalişti, ca să nu mai vorbesc de liber-pansişti! Aşa, deci, România a rezolvat toate chestiunile tehnice referitoare la accesul în ultima citadelă europeană importantă!
Am fost printre puţinii care şi-au exprimat dubiile că am fi satisfăcut toate condiţiile tehnice şi iată de ce. Când se referă la aceste condiţii, occidentalii nu se referă numai la faptul de a avea computerele şi racordările la reţea necesare, nici numai bariere mai bune, supraveghere electronică performantă sau hainele curate. În condiţiile tehnice cu pricina intră şi personalul care operează cu aceste maşinării. Pentru ca UE să fie sigură că spaţiul său este protejat împotriva penetrărilor periculoase de orice fel şi diverselor forme de trafic, trebuie să fie sigură că personalul de la graniţele sale este competent şi onest. Uitându-ne la şirul de arestări, reţineri şi anchete din ultimele săptămâni, care au trecut de 300 şi riscă să tot sporească, trebuie să recunoaşte