În ultimii zece ani, 1.510 adolescente cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani au devenit mame. Numărul mamelor minore din judeţ a crescut semnificativ, în ultimii doi ani. Explicația este dată de lipsa educaţiei sanitare, contraceptive, lipsa de comunicare între adolescenţi şi părinţi sau cadre de specialitate. În egală măsură, dificultăţile de ordin material reprezintă o altă cauză care a generat conflicte familiale, atitudine rebelă în rândul tinerelor ce au condus şi la sarcini nedorite.
Conform statisticilor, cel mai mare număr de mame minore s-a înregistrat în anul 2004, când 190 de copii au fost aduşi pe lume de mame adolescente. Numărul acestora a fost în scădere, în perioada 2005-2008, după care a urmat o tendinţă de creştere, în 2009 (138 de mame minore) şi 2010 (150 de mame minore).
Numărul cazurilor de mame foarte tinere este în continuă creştere. În prima lună din acest an, alţi opt bebeluşi au fost aduşi pe lume, de tinere care încă nu au împlinit 18 ani.
Spre deosebire de situaţia la nivel naţional, în judeţul nostru, cele mai multe tinere provin din mediul urban. Oraşul cu cele mai multe mame minore este Blaj – 21 de fete, urmat de Sebeş – 15 fete, Alba Iulia şi Aiud – în fiecare oraş, câte zece fete, Cugir şi Ocna Mureş.
Localităţile din mediul rural cu număr ridicat de astfel de cazuri sunt: Săsciori, Jidvei, Şona, Cetatea de Baltă, Sântimbru, Unirea, Gârbova şi Valea Lungă.
Din totalul de 1.510 adolescente care au născut în perioada 2001-2011, pentru 36 copii s-a instituit o măsură de protecţie specială. O parte dintre ei au beneficiat de plasament la familia extinsă, alţii fiind plasaţi la asistenţi maternali profesionişti şi câteva mame şi copii au fost protejaţi în centre maternale.
Secţia de Nou-născuţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba are un asistent social cu atribuţii de consiliere şi informare a mamei m