O navă spaţială se va apropia la doar 200 de kilometri de cometa Tempel 1, aflată la 336 milioane de kilometri de Pământ, informează NASA. Cometa a mai fost vizitată de o navă şi în 2005.
Deep Impact a fost prima misiune pe care NASA a trimis-o să se întâlnească cu Tempel 1 în 2005. Atunci, nava a lansat o sondă pe suprafaţa cometei iar la impact s-a format un crater. Praful si resturile desprinse din cometă au fost culese de o sondă care a ajuns pe Pământ abia în 2007.
Misiunea navetei Stardust
Noua misiune a navetei Stardust este aceea de a aduna date şi de a face 72 fotografii care să surprindă starea în care se află cometa după ce a facut un circuit complet în jurul Soarelui, dar şi felul în care arată craterul. Totodată, cercetătorii vor să obţină date despre structura cometei. Misiunea originală nu a putut face fotografii clare din cauza prafului rezultat în urma impactului.
Oamenii de ştiinţă speră să înţelegă mai mult despre felul în care s-au format cometele din sistemul solar acum 4,5 miliarde de ani. "Pe zi ce trece ne apropiem din ce în ce mai mult de răspunsurile la întrebările fundamentale legate de comete", spune Joe Veverka, şefa proiectului Stardust-NExT de la Cornell University.
Cometa Tempel 1
Cometa Tempel 1 are 6 kilometri în diametru şi completează o orbită la fiecare 5 ani şi jumătate. Din 2005 până astăzi a facut un circuit complet în jurul soarelui. Cometa a fost descoperită pe 3 aprilie 1867 de către Ernst Wilhelm Leberecht Tempel. A revenit în interiorul sistemului solar în 1879. Cometa a fost pierdută de către observatori şi revăzută abia în 1960 de către Brian Marsden care i-a prezis reîntoarcerea în 1967 şi 1972. Cursul pe care îl are cometa o trece prin orbita planetelor Marte şi Jupiter, informează Mediafax.
La aproximativ 336 milioane de kilometri de Pământ, naveta spaţială se află tocmai în