Filmul despre monarhul George al VI-lea a luat majoritatea premiilor BAFTA, însă din palmares îi lipseşte trofeul pentru regie. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Lungmetrajul lui Tom Hooper a obţinut şapte premii BAFTA în contextul în care deţinea 14 nominalizări, conform L.A.Times. Colin Firth a fost desemnat cel mai bun actor pentru modul în care l-a portretizat pe monarhul George al VI-lea, în timp ce Geoffrey Rush (pseudo-logopedul regelui) şi Helena Bonham Carter (Regina mamă) s-au ales cu trofeele pentru roluri secundare.
La fel de previzibil, Natalie Portman şi-a adjudecat trofeul pentru interpretarea balerinei Nina din "Black Swan", însă a fost singurul premiu obţinut de lungmetraj în ciuda duzinii de nominalizări cu care intrase în cursa pentru BAFTA.
Singura distincţie importantă care nu i-a revenit "Discursului regelui" a fost aceea pentru regie; trofeul a ajuns la David Fincher ("Reţeaua de socializare"), al cărui film a mai obţinut două premii, unul pentru Aaron Sorkin pentru scenariu adaptat şi altul pentru montaj.
"Toy Story 3/ Povestea jucăriilor 3" a căpătat distincţia pentru lungmetraj animat, iar cel mai bun film străin a fost considerat suedezul "Bărbaţi care urăsc femeile". Cât despre "Inception/Începutul", filmul lui Christopher Nolan a obţinut trei premii: pentru sunet, efecte vizuale şi designul producţiei.
Risc întârziat
Colin Firth a fost întâmpinat cu ovaţii la ceremonia decernării premiilor, căci este primul actor care obţine BAFTA doi ani la rând, în 2010 pentru "Un om singur" de când Rod Steiger a realizat o performanţă similară acum mai mult de patru decenii.
Probabil actorul speră să nu se repete situaţia de anul trecut, când, concurând cu Jeff Bridges ca şi în 2011, l-a învins la BAFTA, dar a