Fortele de securitate iraniene au fost nevoite sa foloseasca gazele lacrimogene pentru a dispersa sustinatorii opozitiei. Cu toate ca autoritatile au incercat din rasputei sa impiedice manifestatiile publice, impanzind strazile din Teheran cu forte de ordine, mii de iranieni au marsaluit luni in semn de solidaritate cu protestatarii din Egipt.
Manifestatiile de luni, desi s-au desfasurat sub semnul solidaritatii cu Egiptul, le dau mari emotii autoritatilor iraniene, dupa o relativa perioada de liniste, dupa demonstratiile din 2009. Menashe Amir, expert israelian in chestiunea iraniana, citat de Jerusalem Post, este de parere ca poate fi vorba despre scanteia unei revolutii in Iran, daca nemultumitii de aici au invatat lectia Egiptului: cand iesi pe strazi, nu te mai intorci acasa.
Sustinand public dreptul egiptenilor de a manifesta si de a-si obtine libertatea, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad si regimul sau si-au complicat problemele pe care le au cu populatia. "Cum ar putea ca Ahmadinejad sa aprobe drepturile popoarelor arabe dar sa nege aceleasi drepturi poporului sau?", se intreaba expertul iranian.
In orice eventualitate, regimul de la Teheran a inceput deja sa incetineasca Internetul si sa se amestece in retelele de mesagerie, intr-un efort de a impiedica coalizarea publicului. Mai mult, a detasat in strada un numar ridicat de persoane, cu ordinul expres de a nu trage in manifestanti, ceea ce poate crea un mediu propice pentru o manifestatie de proportii.
Si mai semnificativ pentru viitoarele evolutii din Iran, Administratia Obama a deschis un cont de Twitter in farsi, prima comunicare fiind "vrem sa ne alaturam conversatiei voastre". Tweet-urile urmatoare au "notat inconsistentele guvernului iranian in sustinerea miscarii populare din Egipt si inabusirea opozitiei acasa".
"Aceasta ar putea fi