UPDATE: Senatorii au amânat, luni, tranşarea problemei CSM în timpul programului obişnuit de lucru, prelungind intervenţiile până la expirarea orarului dezbaterilor, după care liderii de grupuri au solicitat o pauză de consultări.
Problema CSM a fost discutată general, fără ca preşedintele Senatului Mircea Geoană să supună vreo propunere la vot, mai bine de patruzeci de minute, până când programul obişnuit s-a epuizat.
La câteva minute după ora 18.00, când Geoană a avertizat că urmează partea dedicată înterpelărilor, liderii de grupuri au solicitat o pauză de consultări.
În intervenţiile de până la pauza de consultări, PDL şi UDMR au încercat să impună un vot asupra validării doar a opt judecători ai CSM.
Senatorul PDL Iulian Urban a propus ca plenul să valideze doar lista cu cei opt membri ai CSM care nu sunt vizaţi de decizia Curţii Constituţionale, respectiv nu sunt susceptibili de a fi în stare de incompatibilitate.
Senatorii PNL au apreciat că judecătorii Curţii şi-ar fi depăşit atribuţiile constituţionale prin decizia privind cei trei membri ai CSM şi unul din reprezentanţii societăţii civile şi s-au substituit instanţei de drept comun.
Liberalul Ioan Ghişe a arătat că prin deciziile Curţii s-a creat un conflict cu Parlamentul, care i-a numit pe cei patru invalidaţi de CC, astfel încât se impune intervenţia preşedintelui Traian Băsescu pentru medierea conflictului.
Şi senatorii PSD au susţinut aceeaşi teză, că decizia Curţii Constituţionale ar depăşi atribuţiile conferite de lege şi Constituţie.
Senatorii opoziţiei au acuzat caracterul politic al deciziilor CC, apreciind că această instituţie este subordonată puterii actuale.
Un alt argument al PSD şi PNL a fost acela că Senatul nu se poate pronunţa asupra numirilor individuale ale unor membri ai CSM, ci doar asupra validării întregii liste.
Propunerea lide