Presedintele Yemenului, la presiunea protestatarilor care ii cer demisia, si-a amanat vizita in Statele Unite. In acelasi timp, Opozitia a fost de acord sa reia negocierile cu guvernul.
"Presedintele Ali Abdullah Saleh a decis sa amane o vizita in Statele Unite programata pentru sfarsitul lunii februarie, din cauza actualelor evolutii din regiune", se arata intr-un comunicat al presedintiei, conform Al Arabiya.
Forumul Comun, o alianta a gruparilor parlamentare de opozitie, este "gata sa semneze o intelegere de principiu saptamana aceasta... pe tema reluarii dialogului national". Forumul cere ca, potrivit intelegerii, sa se formeze un guvern de unitate si sa fie inclusi in dialogul national si Miscarea Sudica secesionista, rebelii siiti din nordul Yemenului si membrii opozitiei din exil.
Dialogul ar urma sa fie reluat din punctul in care a fost suspendat la 31 octombrie. "Cerem autoritatilor sa invete lectia Tunisie si Egiptului", unde mari revolte populare au rasturnat regimurile conduse de presedinti despotici, se arata in comunicatul Forumului.
Cea mai mare grupare de opozitie din Yemen a mai avertizat ca exista riscul unei "revolte populare" in Yemen, o tara apasata de "coruptie, saracie, somaj, represiune, nedreptate si tiranie".
Proteste similare celor din Tunisia si Egipt sunt organizate in Yemen de la jumatatea lui ianuarie, protesatarii cerand demisia lui Saleh. Acesta se afla in fruntea tarii de 32 de ani, si s-a angajat deja sa nu isi reinnoiasca mandatul si sa nu-si lase fiul in loc.
Duminica, politia a folosit bastoanele din dotare pentru a dispersa o adunare de aproximativ 2000 de protestatari din Capitala Sanaa, ranind o femeie si arestand zece persoane.
Interventia politiei a fost necesara, se pare, si in orasul sudic Taez, unde au fost arestati 120 de demonstranti. @N