Oficialii de la Chişinău şi cei de la Tiraspol sunt convocaţi astăzi şi mâine la negocieri în Austria, în format neoficial. La tratativele pentru deblocarea conflictului transnistrean vor participa şi reprezentanţii OSCE, ai Rusiei, Ucrainei, UE şi cei ai SUA. Preşidinţia lituaniană a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa anunţă că, până la finele anului, negocierile vor fi reluate şi în format oficial.
Preşedinţia lituaniană a OSCE speră ca întrunirea va fi ultima într-un format neoficial şi că, până la sfârşitul anului, să fie reluate şi tratativele oficiale dintre Chişinău şi Tiraspol. Aceste tratative vor fi mediate de Rusia, Ucraina şi OSCE, iar UE şi SUA au calitatea de observatori.
„MOLDOVA POATE RĂMÂNE SINGURĂ"
Eugen Carpov, vicepremierul pentru reintegrare, afirmă că şi Chişinăul şi-a propus să aducă la masa de tratative Tiraspolul mai devreme decât sfârşitul anului. „Vom încerca să convingem toţi partenerii de dialog pentru a demara discuţiile politice asupra statutului regiunii", a declarat pentru „Adevărul" Carpov. Comentatorul politic de la Kiev, Vitalii Kulik, directorul Centrului pentru cercetarea problemelor societăţii civile, scrie într-un articol publicat în ziarul „Zerkalo nedeli" („Oglinda săptămânii" - n.r.) că Republica Moldova „se află în faţa unui moment istoric".
„Prima dată în cei 20 de ani de existenţă a conflictului, această problemă a fost înclusă în topul agendei politice dintre UE şi Rusia. Conducerea Moldovei dacă nu va profita de acest moment, riscă să rămână pentru totdeauna singură cu problema ei", afirmă Vitalii Kulik. De cealaltă parte, Eugen Carpov susţine că „momentul istoric", la care se referă expertul ucrainean, se datorează faptului că Chişinăul a internaţionalizat conflictul.
„NEGOCIERILE NU REZOLVĂ CONFLICTUL"
„Trebuie să ne dăm seama că procesul de negocieri nu duce la rez