95 de persoane de 20, 30 sau 40 de ani s-au reîntors pe băncile şcolii. Programul „A doua şansă“ este gratuit, iar beneficiarii lui aleg să-şi continue studiile pentru că au nevoie de diplomă la locul de muncă.
Şcoala Nr. 1 din Slatina este singura unitate de învăţământ din judeţul Olt unde se derulează programul „A doua şansă“, iniţiat de Ministerul Educaţiei. Aproape o sută de olteni care au depăşit vârsta legală de şcolarizare au decis să-şi continue studiile întrerupte cândva din diferite motive. „Elevii care învaţă în cadrul acestui program sunt extrem de serioşi. Fiind adulţi, având un loc de mucă şi lovindu-se de greutăţi îşi dau seama cât de importante sunt studiile. Majoritatea celor care se înscriu o fac pentru că au nevoie de diplomă la locul de muncă“, spune Mariana Ţârcomnicu, directorul Şcolii Nr. 1. I-am găsit pe elevii clasei a 9-a la disciplina cultură de specialitate, în timp ce desluşeau alături de profesorul Viorel Davu tainele acestei materii. „Îmi place să lucrez cu ei pentru că dau dovadă de mai multă seriozitate decât cei mici“, spune profesorul.
„Nu mi-a plăcut să vin la şcoală!“
Maria Talpoş- foto dreapta în prima bancă
Maria Talpoş are 29 de ani. Femeia spune că a renunţat la vârsta de 16 ani la şcoală pentru că s-a căsătorit, dar s-a reîntors pe băncile liceului pentru a-şi lua diploma atât de necesară la locul de muncă. „Este destul de greu să vin şi la şcoală, să merg şi la muncă şi să am grijă de familie, dar trebuie să-mi continui studiile“, explică Maria. Colegul ei, Petru Cârstea are 33 de ani şi recunoaşte că nu prea i-a plăcut şcoala în copilărie. „Când eram mic nu mi-a plăcut să vin la şcoală şi au mai fost şi alte motive care m-au făcut să renunţ, dar acum lucrez ca muncitor necalificat şi pentru că-mi doresc să ajung maistru trebuie să studiez“, spune bărbatul.
INFO BOX
Învaţă