Comisia Europeană a declarat că va ajuta Roma să facă faţă "presiunii excepţionale" create prin revărsarea valurilor de imigranţi ilegali din Tunisia în Europa prin insula italiană Lampedusa, cel mai apropiat punct de frontieră dintre Africa de Nord şi Europa.
Secretarul-general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat pe 7 februarie că revoltele din Africa de Nord, în special Tunisia şi Egipt, ar putea crea valuri de imigranţi ilegali în Europa.
Citeşte aici: NATO: Revoltele din Egipt şi Tunisia ar putea aduce valuri de imigranţi ilegali în Europa
Îngrijorarea sa a căpătat o dimensiune reală în ultima săptămână, când Italia a cerut (sâmbătă, 12 februarie) ajutor umanitar după ce 4,000 de tunisieni au ajuns pe barcă la malul insulei mediteraneene Lampedusa.
Ministrul de interne italian Roberto Maroni a spus sâmbătă că Europa nu ajută Italia să se confrunte cu valul de imigranţi şi că Italia este lăsată singură să se descurce, deşi situaţia s-ar putea revărsa şi pe restul continentului, afectând toţi europenii.
Solidaritate europeană
Comisia Europeană susţine că a sărit în ajutor de îndată ce a primit vestea. "Am fost surprinsă să văd răspunsul Italiei la ajutorul oferit de UE, caracterizat ca fiind "încet şi birocratic". Eu am contactat personal autorităţile italiene sâmbătă şi am întrebat dacă au nevoie de ajutorul UE. Răspunsul lor a fost clar: nu,mulţumim, nu avem nevoie de asistenţă UE în acest stadiu," a spus Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.
În ciuda răspunsului primit, Malmström a cerut ajutorul agenţiei Frontex, Biroului de Sprijin European pentru Exil şi colegilor din department pentru oferi srpijin autorităţilor italiene aflate într-o situaţie de o "presiune excepţională".
Baroneasa Catherine Ashton, şefa Serviciului Diplomatic European, şi-a anunţat astăzi vizita în Tunisia