Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au propus, la recentul summit european, crearea unei baze comune de impozitare a sectorului corporatist.
Practic, este vorba despre un calcul comun asupra impozitului pe profit, companiile având opţiunea de a utiliza un regim unic, în locul celor 27 de sisteme de impozitare diferite din Uniunea Europeană.
Astfel, impozitele datorate de companiile care au operaţiuni în mai multe ţări din Europa ar urma să fie calculate centralizat şi apoi, veniturile din impozite, să fie distribuite fiecărui stat membru.
Ideea are deja susţinători şi oponenţi. Cei care pledează pentru noul sistem susţin că, aplicând metoda bazei comune de impozitare, vor scădea costurile administrative ale companiilor. De asemenea, acest model va contribui la diminuarea disputelor pe tema diferenţelor de impozitare şi a dublei taxări.
Cei care se opun proiectului spun însă că, dimpotrivă, un sistem unic de impozitare ar duce la creşterea costurilor. Cele mai afectate de bază comună de impozitare ar fi chiar statele care au în acest moment cota cea mai mică a impozitului pe profit, respectiv Bulgaria şi Cipru, cu o rată de 10 %, şi Irlanda, cu o rată a impozitului pe profit de 12,5 %. De altfel, propunerea este contestată vehement în Irlanda care se teme că sistemul i-ar diminua gradul de atractivitate în rândul companiilor internaţionale.
Conform studiilor realizate, companiile care au branduri şi proprietăţi intelectuale în Irlanda, dar care deţin fabrici, sau generează vânzări substanţiale în alte ţări, ar putea ajunge să plătească impozite mai mari în afară Irlandei.
Un studiu al companiei Ernst & Young arată că propunerea privitoare la o bază comună ar avea drept rezultat pierderea a cel puţin 200.000 de locuri de muncă în Europa, doar Spania şi Franţa beneficiind de o creştere a locurilor de muncă. Comisia Europeană va pu