Este vorba despre unităţile din Nicolae Bălcescu, Mihai Viteazu, Adamclisi, Deleni şi Dobromir. Puţini părinţi îşi permit să-şi trimită copiii la studii la oraş, aşa că înfiinţarea liceelor în mediul rural este salvatoare.
Ionela Vasile (15 ani), din comuna Ion Corvin, este clasa a IX-a la Liceul Jean Dinu din Adamclisi, înfiinţat în toamna anului trecut. „Am vrut să rămân aici pentru că liceul are un profil bun, de alimentaţie. Avem laborator de gastronomie şi sală de tehnică a servirii. Dacă şcoala noastră nu ar fi devenit liceu aş fi fost nevoită să plec în altă parte, iar părinţii mei ar fi cheltuit mulţi bani. Acum pot şi eu să-mi iau o diplomă, după care mă pot angaja“, mărturiseşte eleva. „Unele familii nu au o situaţie financiară prea bună, iar noi vrem să-l ajutăm. Transportul pentru copii este gratuit“, a declarat Anton Burcea, primarul comunei.
Gimnaziul din Adamclisi este printre primele apărute în Dobrogea. A fost înfiinţat de avocatul Jean Dinu, cel care dă astăzi numele unităţii. „La noi vin elevi din Dunăreni, Aliman, Viile şi Ion Corvin“, precizează Ionel Matei, directorul unităţii.
De la SAM la liceu
La Nicolae Bălcescu, liceul are profil de construcţii, instalaţii şi lucrări publice. „Dacă nu s-ar fi înfiinţat liceul aş fi plecat la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, unde profilul de bază este Matematica-Informatica“, mărturiseşte Marian Florin Dolcan (15 ani), elev în clasa a IX-a la liceul nou înfiinţat.
Profesorii spun că înfiinţarea liceelor este salvatoare pentru unii elevi. „Am avut trei situaţii de abandon şcolar, pentru că elevii nu îşi permiteau să facă naveta sau să îşi plătească gazda“, spune Tatiana Stoica, directorul Liceului I.C.Brătianu din Nicolae Bălcescu.
„Majoritatea elevilor noştri nu au posibilităţi financiare de a pleca în altă parte la liceu. Am cheltuit 7.500 de lei cu acest lice