Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) Ioan Pisc a declarat, luni, după discuţiile cu ministrul Muncii, că aproximativ 5.500 de mineri, din cei 19.000 de la SNLO şi de la complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, ar putea intra în şomaj tehnic în următorii doi ani.
Sindicaliştii au propus la discuţiile cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, ca în cadrul programului de restructurare a minelor să se recurgă la intrarea în şomaj tehnic a unui număr de mineri, timp de 24 de luni, în următorii doi ani.
Ioan Pisc a explicat că în acest fel ar fi reduse costurile, iar oamenii ar rămâne în continuare la dispoziţia complexurilor energetice, pentru cazurile în care acestea îşi măresc activitatea.
Potrivit propunerilor făcute de sindicalişti, minerii care vor îndeplini condiţiile de pensionare în 2013 vor beneficia de şomaj tehnic până atunci şi vor primi plăţi compensatorii, iar cei care nu sunt în situaţia de a putea fi pensionaţi vor primi şomaj tehnic şi diferenţa de plăţi compensatorii.
Vicepreşedintele BNS a precizat că ministrul Muncii a agreat ideea trimiterii oamenilor în şomaj tehnic, dar a nu a fost de acord cu asigurarea a 75 la sută din salariu şi a sporului de vechime, aşa cum prevede şomajul tehnic, timp de doi ani, întrucât perioada ar fi prea mare şi ar putea crea un precedent.
Pisc a mai spus că trimiterea oamenilor în şomaj tehnic ar trebui să înceapă de la 1 martie, dar acest lucru depinde şi de cât de repede se finalizează discuţiile cu Ministerul Muncii pentru a stabili condiţiile şi criteriile după care oamenii vor fi trimişi în şomaj tehnic.
Liderul Ligii Sindicatelor Minerilor din Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacataş, a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că ministrul Ioan Botiş a vorbit şi despre programe de reconversie profesională, însă sindicaliştii au atras atenţia că acestea