Mihnea Şerbănescu: Sunt garanţii care astăzi valorează zero
Sunt sute de dosare cu împrumuturi neperformante pe mesele bancherilor
Numărul falimentelor imobiliare este foarte mic faţă de intensitatea cu care s-a manifestat criza în România, situaţie favorizată de atitudinea băncilor, a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox, adăugând că sunt garanţii bancare a căror valoare este zero în prezent.
"Falimentele de pe piaţa imobiliară sunt normale. Numărul acestora este surprinzător de mic faţă de intensitatea cu care s-a manifestat criza pe piaţa imobiliară românească, şi asta datorită băncilor. Nu s-a atins pragul adevărului în ceea ce priveşte falimentele. Vor mai fi falimente şi în acest an, dar aceasta numai dacă băncile vor vrea, şi vor începe să evalueze garanţiile la adevăratele lor valori", a declarat şeful DTZ, citat de Mediafax.
Acesta a arătat că în prezent sunt pe masa băncilor sute de dosare cu împrumuturi neperformante date dezvoltatorilor imobiliari. "Băncile, dacă ar evalua garanţiile la adevărata lor valoare, mulţi ar trebui să intre în faliment. Sunt garanţii care valorează zero. Dacă un bloc de locuinţe sau o clădire de birouri, fie ele construite în câmp, mai au o anumită valoare, sunt terenuri care au fost acceptate ca garanţii pentru credite de zeci de milioane de euro şi care acum nu mai valorează nimic. Probabil că băncile vor reuşi să acopere pierderile provocate de astfel de proprietăţi după ce va începe aprecierea altor garanţii din portofoliu", a explicat Şerbănescu.
Masa totală a garanţiilor este supraevaluată
În opinia şefului DTZ, masa totală a garanţiilor bancare este supraevaluată, iar primele "produse imobiliare" care pot fi "lichide" sunt cele care nu sunt ipotecate.
"Singurele produse lichide, care pot fi vândute, sunt cele deţinute de proprietari cum e