CEDO a emis, în 2010, o hotărâre pilot prin care a acordat statului român un răgaz de 18 luni ca să rezolve problemele legislaţiei privind restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti.
Crinuţa Dumitrean, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a declarat, pentru Bursa, că în acest sens a fost constituit un grup de lucru interministerial, format din reprezentanţi ai instituţiilor implicate în procesul de restituire, respectiv de despăgubire: Ministerul de Finanţe, Ministerul de Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului.
Obiectivul este simplificarea şi eficientizarea soluţionării dosarelor. Se vizează, de exemplu, instituirea de termene de transmitere a dosarelor de către autorităţile locale către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
“Este greu de estimat cât durează până când un dosar este soluţionat, mai ales că asta depinde de cât de repede este procesat la nivelul primăriilor şi al prefecturilor sau chiar de diligenţa foştilor proprietari care, uneori, nu depun toate actele necesare”, a spus Dumitrean.
De la înfiinţarea, la ANRP au ajuns aproximativ 48.500 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001, care în acest moment se află în diferite stadii de soluţionare. Mai sunt aproximativ 90.000 de cereri de restituire, formulate la nivel naţional, în temeiul legislaţiei fondului funciar, din care aproximativ 23.000 au fost depuse la Autoritate. Dintre acestea, Secretariatul Comisiei Centrale a aprobat 14.533 de rapoarte de evaluare şi au fost redactate deciziile reprezentând titlul de despăgubire, restul dosarelor aflându-se în diferite stadii de soluţionare.
Există o mafie imobiliară care întârzie restituirea proprietăţilor?
Ar fi necesară o intervenţie a procuratorii după modelul celei din vămi?